Američka kola ponovo na ceni

Bez autora
Nov 27 2011

Iako se američka ekonomija sporo oporavlja i daleko je od nekadašnjeg rasta, čini se da za tamošnju automobilsku industriju ipak nema zime. Od početka godine prodato je 13 i po miliona automobila, a samo prošlog meseca milion i dvesta hiljada. Automobilska industrija u Detroitu zadovono trlja ruke, a moglo bi se reći da je kod Amerikanaca ponovo zavladao "ekonomski patriotizam".Nekada su Amerikanci hrlili da kupuju jeftinije japanske automobile, a danas ipak radije novac daju za domaće četvorotočkaše. Zbog fabrika uništenih u cunamiju, ponuda japanskih automobila daleko je manja, a i Amerikanci sve više proizvode automobile sa novim, ekološkim tehnologijama.

Američka kola ponovo na ceniAutomobilska industrija u SAD u usponu, prošlog meseca prodato 1,2 miliona vozila. Bolja prodaja zahvaljujući ugrađivanju novih, ekoloških tehnologija u automobile.

Iako se američka ekonomija sporo oporavlja i daleko je od nekadašnjeg rasta, čini se da za tamošnju automobilsku industriju ipak nema zime. Od početka godine prodato je 13 i po miliona automobila, a samo prošlog meseca milion i dvesta hiljada.

Automobilska industrija u Detroitu zadovono trlja ruke, a moglo bi se reći da je kod Amerikanaca ponovo zavladao "ekonomski patriotizam".

Nekada su Amerikanci hrlili da kupuju jeftinije japanske automobile, a danas ipak radije novac daju za domaće četvorotočkaše.

Zbog fabrika uništenih u cunamiju, ponuda japanskih automobila daleko je manja, a i Amerikanci sve više proizvode automobile sa novim, ekološkim tehnologijama.

"Od leta raste prodaja automobila iz meseca u mesec", rekao je novinar Džeremi Anvel.

"Ugradili smo nove zelene tehnologije u naše automobile. To je dobra strana ove krize i proizvođači su ponovo na nogama", izjavio je Džejms Bel iz Dženeral motorsa.

I na sajmu automobila u Los Anđelesu trgovci ne kriju optimizam. Velika automobilska trojka iz Detroita - Ford, Krajsler i Dženeral Motors, očekuje da se trend rasta prodaje nastavi, mada priznaju da će proći još nekoliko godina da se automobilska industrija vrati na nivo pre recesije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik